Whiskey (Whisky)

Wat is Whiskey

Whiskey, of whisky (de spelling hangt af van het land van herkomst), is een sterke alcoholische drank die wordt gedistilleerd uit gegist graanbeslag en daarna rijpt op houten vaten.

De  graanmengsels kunnen bestaan uit gerst, maïs, rogge of tarwe, afhankelijk van de soort whiskey en het land van herkomst. Na de distillatie wordt de drank gerijpt in houten vaten, meestal eiken vaten, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van smaak, kleur en karakter.

De smaak varieert sterk. Dit is afhankelijk van het graanmengsel en de specifieke kenmerken van het productieproces. Aan deze algemene kenmerken herken je de verschillende soorten

 1. Scotch Whisky: staat bekend om zijn brede smaakprofielen, variërend van licht en delicaat tot rijk en rokerig. Single malt Scotch heeft vaak tonen van turf, rook, fruit en kruiden. Blended Scotch combineert verschillende single malt en graanwhisky's om een gebalanceerde en complexe smaak te bereiken.
 2. Irish Whiskey: is over het algemeen zachter en soepeler van smaak. Het heeft vaak tonen van vanille, honing, fruit en lichte kruiden.
 3. Bourbon: is een Amerikaanse whiskey die minimaal 51% maïs in de graanmengeling heeft.  Daardoor is de smaakt zoet en rijk, met tonen van karamel, vanille, eiken en soms een vleugje kruiden.
 4. Rye Whiskey: heeft minimaal 51% rogge in het graanmengsel en wordt gekenmerkt door een scherpere en kruidigere smaak dan bourbon. Het heeft vaak tonen van peper, kruiden en soms fruit.
 5. Canadian Whisky: zijn blends, gebaseerd op whisky gemaakt uit maïs en heeft meestal een soepeler en lichter karakter. Het wordt vaak gebruikt in mixdrankjes.
Topdrinks - Heerlijke Whisky

De bekendste cocktails met Whiskey als basis zijn:

 • Old Fashioned: Een klassieke cocktail die wordt gemaakt met bourbon of rye whiskey, suikersiroop, en angostura bitters. Het wordt geserveerd met een sinaasappelschil en een kers als garnering.
 • Whiskey Sour: Een verfrissende cocktail bestaande uit whiskey, vers citroensap en suikersiroop. Het wordt meestal geserveerd in een cocktailglas en kan worden gegarneerd met een schijfje citroen.
 • Manhattan: Gemaakt met rye whiskey of bourbon, zoete vermout en een paar druppels angostura bitters. Het wordt meestal geserveerd in een cocktailglas en gegarneerd met een kers.
 • Mint Julep: Een traditionele cocktail die populair is tijdens de Kentucky Derby. Het wordt gemaakt met bourbon, suikersiroop en verse muntblaadjes, geserveerd in een zilveren of metalen beker met veel crushed ice.
 • Rob Roy: Deze cocktail is een Schotse versie van de Manhattan en wordt gemaakt met Scotch whisky, zoete vermout en angostura bitters.
 • Irish Coffee: Een warme en hartverwarmende cocktail gemaakt met Ierse whiskey, hete koffie, suikersiroop en een toefje slagroom bovenop.
 • Rusty Nail: Een eenvoudige cocktail gemaakt met Scotch whisky en Drambuie, een Schotse likeur met kruiden en honing.
 • Sazerac: Een klassieke New Orleans-cocktail met rye whiskey, suikersiroop, en Peychaud's bitters, geserveerd in een gekoeld glas dat is gespoeld met absint.
 • Boulevardier: Deze cocktail is vergelijkbaar met de Negroni, maar wordt gemaakt met bourbon (of rye whiskey), zoete vermout en Campari.
 • Blood and Sand: Een cocktail met Scotch whisky, sinaasappelsap, zoete vermout en maraschinokersensiroop. Het heeft een fruitige en rijke smaak.
 • Whiskey Smash: Gemaakt met bourbon, suikersiroop, citroensap en muntblaadjes. Het wordt traditioneel geserveerd met crushed ice.
 • Godfather: Een eenvoudige cocktail gemaakt met Scotch whisky en amaretto.
Whiskey3

Dit zijn enkele van de bekendste cocktails, maar er zijn talloze andere variaties en nieuwe creaties om te ontdekken. Het type whiskey dat je kiest (Bourbon, Rye, Scotch, Iers, enz.) zal de smaak van je cocktail beïnvloeden.