Rum

Wat is Rum

Rum heeft een rijke geschiedenis en is uitgegroeid tot een van 's werelds meest diverse en geliefde sterke dranken. Het is een alcoholische drank die wordt gemaakt door het fermenteren en distilleren van suikerriet of suikerrietproducten, zoals melasse.

De smaak van rum kan variëren van zoet en fruitig tot rijk en kruidig, en zelfs tot rokerig en complex. De smaak is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oorsprong, de productiemethode en de rijpingsperiode. Rum wordt vaak puur gedronken, gebruikt als basis voor cocktails zoals de mojito, piña colada, daiquiri en rum punch, en kan ook worden toegevoegd aan desserts en koken om smaken te versterken.

Hieronder staan enkele bekende smaken:

Witte Rum: heeft meestal een milde en subtiele smaak. Het kan tonen van suikerriet, lichte zoetheid en soms citrusachtige hints hebben. Witte rum wordt vaak gebruikt in cocktails vanwege zijn neutrale karakter.

Gouden Rum: Een iets donkerdere kleur en een wat vollere smaak dan witte rum. Het kan tonen van karamel, vanille en lichte kruiden bevatten.

Donkere Rum: Heeft een diepere kleur en een intensere smaak. Het heeft vaak tonen van karamel, noten, toffee en soms zelfs kruidige en rokerige nuances.

Spiced Rum: Gemaakt met verschillende kruiden, specerijen en soms vruchten. Hierdoor heeft het een complexer smaakprofiel met toegevoegde aroma's zoals kaneel, nootmuskaat, vanille en meer.

Aged Rum: Opgeslagen in houten vaten, vergelijkbaar met whisky en andere gedistilleerde dranken. Hierdoor krijgt het extra diepte en complexiteit in smaak. Aged rum kan tonen van eiken, vanille, gedroogd fruit en soms zelfs rokerige invloeden hebben.

Overproof Rum: Een hoger alcoholpercentage dan gebruikelijk, wat kan leiden tot een krachtiger en intenser smaakprofiel.

Topdrinks - De beste Rum

De bekendste cocktails met Rum als basis zijn:

  • Mojito: Een verfrissende Cubaanse cocktail gemaakt van witte rum, verse muntblaadjes, limoensap, suiker en sodawater. Het wordt meestal geserveerd in een hoog glas met veel ijs.
  • Piña Colada: Een tropische traktatie gemaakt van witte rum, ananassap, kokosmelk of kokoscrème en crushed ice. Het wordt vaak gegarneerd met een schijfje ananas en een kers.
  • Daiquiri: Een eenvoudige cocktail gemaakt van witte rum, vers limoensap en suiker. Het wordt goed geschud en in een gekoeld cocktailglas gegoten.
  • Rum Punch: Een fruitige cocktail gemaakt van rum, vruchtensap (zoals sinaasappelsap, ananassap en grenadine), suikersiroop en een scheutje angostura bitters. Het wordt vaak geserveerd in een tiki-mok.
  • Dark 'n' Stormy: Deze cocktail combineert donkere rum met gemberbier en wordt vaak gegarneerd met een partje limoen. Het is een populair drankje in Bermuda.
  • Mai Tai: Een klassieke tiki-cocktail met rum, amandel siroop (orgeat), Triple Sec, limoensap en een scheutje donkere rum bovenop. Het wordt geserveerd met crushed ice.
  • Zombie: Een krachtige tiki-cocktail met verschillende soorten rum, fruitsappen, grenadine en falernum. Het staat bekend om zijn complexe smaak en wordt vaak gegarneerd met een kers en een schijfje sinaasappel.
  • Cuba Libre: Een eenvoudige mix van witte rum, cola en een partje limoen of citroen. Het is een populaire rumcocktail in veel delen van de wereld.
  • Rum Swizzle: Een verfrissende Bermudaanse cocktail gemaakt van donkere rum, verse citroen- en sinaasappelsap, suikersiroop, angostura bitters en grenadine. Het wordt vaak geserveerd met crushed ice.
  • Hurricane: Een zoete en fruitige cocktail met lichte en donkere rum, fruitsappen (meestal passievrucht en sinaasappelsap), grenadine en grenadine siroop. Het is een kenmerkende drank van New Orleans.

De uiteindelijke smaakervaring is dus sterk afhankelijk van de specifieke rum die je gebruikt en hoe het wordt gecombineerd in drankjes.