Italiaanse cocktails

italiaanse cocktails

Het was een warme zomeravond in het prachtige Italië. De zon zakte langzaam achter de heuvels en de geur van verse kruiden hing in de lucht. Je had de hele dag doorgebracht met het verkennen van pittoreske dorpjes, genieten van adembenemende uitzichten en natuurlijk het proeven van de heerlijke Italiaanse keuken. Vanaf je terras, had je een adembenemend uitzicht op de glooiende heuvels en de twinkelende lichtjes van de nabijgelegen stad. Maar ja, je vakantie is weer voorbij.

Maar om dat heerlijke vakantiegevoel nog iets langer vast te houden kun je jezelf te trakteren op een aantal heerlijke, verfrissende Italiaanse cocktails, en de bijbehorende hapjes.

Hier zijn enkele bekende Italiaanse cocktails:

  1. Aperol Spritz: Dit is een populaire Italiaanse aperitief cocktail. Het bestaat uit gelijke delen Aperol (een Italiaanse bittere likeur), mousserende wijn (meestal prosecco) en een scheutje bruiswater. 
  2. Negroni: Dit is een klassieke Italiaanse cocktail die bekend staat om zijn krachtige smaak. Het wordt gemaakt met gelijke delen gin, Campari (een Italiaanse bittere likeur) en rode vermout. 
  3. Bellini: Deze cocktail komt oorspronkelijk uit Venetië en is gemaakt van prosecco en perzikpuree. Het is een verfrissende en fruitige cocktail. Traditioneel wordt de perzikpuree gemaakt van verse witte perziken
  4. Spritz Veneziano: Deze cocktail is afkomstig uit Venetië en is vergelijkbaar met Aperol Spritz. Het wordt gemaakt met prosecco, Aperol of Campari en een scheutje bruiswater. Het wordt geserveerd met een schijfje sinaasappel en een olijf. Spritz Veneziano is een licht bittere en verfrissende cocktail.
  5. Martini: Hoewel de Martini niet exclusief Italiaans is, heeft Italië een sterke invloed gehad op deze klassieke cocktail. Een Martini wordt traditioneel gemaakt met gin en droge vermout. Het kan worden geserveerd met een olijf of een schijfje citroen als garnering. Een variant is de Vodka Martini, waarbij gin wordt vervangen door wodka.
  6. Sgroppino: Deze verfrissende cocktail is populair als een digestief. Het bestaat uit prosecco, wodka en een schepje citroensorbet.  Sgroppino is een heerlijke combinatie van bubbels en citroensmaak.
  7. Limoncello Spritz: Deze cocktail is een variatie op de klassieke Aperol Spritz. In plaats van Aperol wordt Limoncello, een Italiaanse citroenlikeur, gebruikt. Meng gelijke delen Limoncello en prosecco, voeg een scheutje bruiswater toe en serveer met ijs en een schijfje citroen. Het resultaat is een verfrissende en citrusachtige cocktail.
  8. Amaretto Sour: Hoewel Amaretto oorspronkelijk uit Italië komt, heeft deze cocktail een internationale bekendheid gekregen. Het is gemaakt met Amaretto-likeur, citroensap, suikersiroop en een scheutje eiwit (optioneel). Het wordt geschud met ijs en geserveerd in een tumblerglas met een kers en een sinaasappelschijfje als garnering.
  9. Rossini: Deze cocktail is vergelijkbaar met de Bellini, maar in plaats van perzikpuree wordt aardbeienpuree gebruikt. Het bestaat uit prosecco en aardbeienpuree, gemengd en geserveerd in een fluitglas. Het is een heerlijk fruitige en feestelijke cocktail.
  10. Hugo: Hoewel niet strikt Italiaans, is de Hugo een populaire aperitiefcocktail die vaak wordt gedronken in Noord-Italië. Het wordt gemaakt met prosecco, vlierbloesemsiroop, muntblaadjes, een scheutje bruiswater en een schijfje limoen. Het is een verfrissende en aromatische cocktail.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van populaire Italiaanse cocktails. Italië heeft een rijke wijn- en cocktailcultuur en er zijn nog veel meer heerlijke drankjes om te ontdekken.