Warme dranken

Irish Coffee

Volgens de verhalen is Irish coffee voor het eerst geschonken in 1942 door Joe Sheridan op een vliegveld in het westen van Ierland, in het graafschap Limerick. Sheridan zou enkele vermoeide passagiers koffie hebben geschonken met een scheutje whiskey erdoor en wat room erop, om ze wat op te peppen. Op de vraag of het Braziliaanse koffie was antwoordde Sheridan: “No, my friend, this is Irish coffee.”

Irish Coffee

Voor 1 persoon

Ingrediënten:

  • 150 ml hete koffie
  • 50 ml Ierse whisky
  • 2 theelepels bruine suiker
  • Vers geklopte slagroom
  • Optioneel: een scheutje vanille-extract

Benodigdheden:

Bereidingswijze:

Begin met het kloppen van de slagroom en zet even weg. Dan pak je een Ierse koffie-glas en verwarmt dat door het te vullen met heet water. Laat een minuutje staan. Giet het water uit het glas. Doe de bruine suiker in het lege glas. Giet de hete koffie over de suiker en roer goed totdat de suiker volledig is opgelost. Voeg de Ierse whisky toe aan de koffie-suikermix en roer opnieuw. (als je van extra smaak houdt, kun je nu een scheutje vanille-extract toevoegen)

Pak de lepel en houd deze tegen de rand van het glas, met de bolle kant naar boven gericht. Giet langzaam de vers geklopte slagroom over de lepel zodat het voorzichtig bovenop de koffie blijft drijven. De slagroom mag niet met de koffie mengen. Strooi als laatste wat chocoladeschaafsel of cacaopoeder over de slagroom. Serveer de Irish Coffee direct, zodat het warm blijft.

Tip: Het is belangrijk om de slagroom voorzichtig over de koffie te gieten met behulp van een lepel om ervoor te zorgen dat het mooi blijft drijven. Als de slagroom te snel zakt, is de kans groot dat het mengt met de koffie, wat je niet wilt in een echte Irish Coffee.

Ierse whisky
klik op de foto om te bestellen