Glühwein
Gluhwein is een alcoholische drank, die in Nederland in de periode vlak voor en tijdens Sinterklaas wordt gedronken. Om glühwein te maken, wordt rode of witte wijn verwarmd met kaneel, kruidnagel, steranijs en citroenen, en eventueel gezoet met suiker of honing. Daarna wordt de drank warm gedronken.
Voor 6 personen
Ingredienten:
- 1 fles rode wijn
- 500 ml water
- 80 – 100 g suiker
- 10 kruidnagels
- 3 schoongeboende citroenen (in plakjes)
- 2 kaneelstokjes
- 1 steranijs
- 1 stukje foelie
Benodigdheden:
- Thermometer
- Pan
- Garde
Bereidingswijze:
Doe de citroenen, specerijen, wijn en 1/2 liter water in een pan. Verwarm het geheel op een laag vuur tot een temperatuur van maximaal 70 graden Celsius. Zorg dat het NIET gaat koken want dan verdampt de alcohol. Doe een deksel op de pan, draai het vuur uit. Laat de drank vervolgens 1 tot 2 uur trekken onder het deksel. Verwarm opnieuw als je de drank wilt gaan drinken. Zeef het mengsel en voeg suiker naar smaak toe. Serveer de gluhwein zo warm mogelijk in grote wijnglazen, eventueel met partjes citroen en een kaneelstokje.
Tip!
Heb je liever Bisschopswijn vervang dan de citroenen door sinasappels.
Want het verschil tussen glühwein en bisschopswijn zit alleen in dit ingrediënt. Glühwein wordt traditioneel op de Duitse kerstmarkten geschonken.