Eggnog
Eggnog is een traditionele, romige drank die meestal wordt geassocieerd met de winter- en feestdagen, met name in Noord-Amerika. De oorsprong van eggnog is niet volledig duidelijk en er zijn verschillende theorieën over waar en hoe het is ontstaan. Ongeacht de exacte oorsprong, is eggnog door de jaren heen geëvolueerd en aangepast, met verschillende regio’s en families die hun eigen variaties hebben ontwikkeld. Tegenwoordig wordt eggnog vaak bereid met melk, room, suiker, eieren en een scheutje alcohol, zoals rum, brandewijn of bourbon.
Voor 1 persoon
Ingrediënten:
- 120 ml melk
- 30 ml witte rum
- 30 ml slagroom
- 15 ml suikersiroop*
- 1 groot ei
- Snufje gemalen nootmuskaat
- kaneelstokje
Benodigdheden:
- 2 Kommen
- Mengkom
- Garde
Bereidingswijze:
Pak het ei scheid voorzichtig het eigeel en het eiwit. Doe het eigeel in een kom en het eiwit in een andere kom. Pak een mengkom, voeg het eigeel en de suikersiroop samen. Klop dit met een garde door elkaar tot het mengsel lichter van kleur en enigszins dikker wordt. Schenk de witte rum en de melk bij het mengsel en blijf kloppen tot alles goed gemengd is.
Pak nu de kom met het eiwit en voeg daar een schepje suiker aan toe en klop het op tot er stijve pieken ontstaan. Doe nu hetzelfde met de slagroom. Schep voorzichtig het opgeklopte eiwit en de slagroom in het eigeel-melkmengsel tot het goed gemengd is. Doe dit heel voorzichtig zodat de luchtigheid behouden blijft.
Serveren in een mooi glas met wat vers geraspte nootmuskaat en een kaneelstokje ter decoratie.
Geniet!
*eenvoudige siroop maken = gelijke delen suiker en water verwarmen en roeren tot de suiker is opgelost, en vervolgens af laten koelen