Bisschopswijn
Bisschopswijn is een alcoholische drank, die in Nederland in de periode vlak voor en tijdens Sinterklaas wordt gedronken. Om bisschopswijn te maken, wordt rode of witte wijn verwarmd met kaneel, kruidnagel, steranijs en sinaasappels, en eventueel gezoet met suiker of honing. Daarna wordt de drank warm gedronken.

Voor 6 personen
Ingredienten:
- 1 fles rode wijn
- 500 ml water
- 80 – 100 g suiker
- 10 kruidnagels
- 3 schoongeboende sinaasappels (in plakjes)
- 2 kaneelstokjes
- 1 steranijs
- 1 stukje foelie
Benodigdheden:
- Thermometer
- Pan
- Garde
Bereidingswijze:
Doe de sinaasappels, specerijen, wijn en 1/2 liter water in een pan. Verwarm het geheel op een laag vuur tot een temperatuur van maximaal 70 graden Celsius. Zorg dat het NIET gaat koken want dan verdampt de alcohol. Doe een deksel op de pan, draai het vuur uit. Laat de drank vervolgens 1 tot 2 uur trekken onder het deksel. Verwarm opnieuw als je de drank wilt gaan drinken. Zeef het mengsel en voeg suiker naar smaak toe. Serveer de bisschopswijn zo warm mogelijk in grote wijnglazen, eventueel met partjes sinaasappel en een kaneelstokje.
Tip!
Heb je liever Gluhwein vervang dan de sinasappels door citroenen.
Want het verschil tussen bisschopswijn en glühwein zit alleen in dit ingrediënt. Glühwein wordt traditioneel op de Duitse kerstmarkten geschonken.